vrijdag 28 februari 2014

Prototype

Vandaag ben ik begonnen met een prototype op te bouwen uit karton. Mijn 2D plan kan ik zo omzetten in 3D, de hoogtes berekenen en enige optredende problemen waarnemen die op een 2D-plan niet te zien zijn...


zondag 23 februari 2014

Nog enkele ideeën...

Bij het volgende filmpje zal de baan van de knikker afhankelijk zijn van zijn snelheid. Als de knikker genoeg snelheid heeft, zal hij de sprong halen. Als hij te weinig snelheid heeft, zal hij de baan naar rechts nemen.




In dit filmpje zal de knikker op de schelpen landen, die door zijn gewicht kantelen. De knikker rolt naar het volgende schelpje waar hetzelfde gebeurd. Zo ontstaat er een soort van trap. De schelpen worden terug gebracht door een elastiek.




De knikker zal hier in een schelp ronddraaien tot hij in het gat valt doordat hij te weinig snelheid heeft. Onder dit gat staat een 2e schelp waar hij ook ronddraait tot hij in het 2e gat valt.



zaterdag 22 februari 2014

2D plan

Vandaag heb ik gewerkt aan het 'ordenen' van mijn knikkerbaan d.m.v het uittekenen van een 2D plattegrond. Daarnaast heb ik enkele dingen hiervan nagemaakt in karton.

zondag 16 februari 2014

Perpetuum Mobile

Ik kwam daarnet volgend filmpje tegen:


Met dit wiel zou ik een soort van lift kunnen maken. Maar toen ik het zelf  uitprobeerde, bekwam ik niet hetzelfde resultaat. Het wiel blijft echter niet ro
nd draaien. Ik betwijfel of ik het zou kunnen gebruiken, maar als ik het toch werkend krijg, zou dit een leuke oplossing zijn.

zaterdag 15 februari 2014

Quick and Dirty

Vandaag heb ik enkele ideetjes uitgewerkt. Omdat ik voorspelde dat dit met karton zeer lang ging duren, heb ik knex gebruikt. Ik kon zo snel mijn ideeën testen:

1. Pin Board Panel


2. Zigzag Rail


3. Flip Flop Panel


4. Spiral 

donderdag 13 februari 2014

Interessante knikkerbanen

Quad Marble Machine - denha
Ik vond dit een heel leuke knikkerbaan omdat er meerdere dingen tegelijk gebeuren. Elke bal dat binnenkomt ondergaat een ander parkour. De meerdere lagen 'schelpen'  en het schuine platform vond ik de meest interessante delen. Het rad zelf is ook fascinerend maar valt buiten de opdracht, aangezien ik het niet kan aansturen zonder motor.


Rotate Pachinko Module - denha
Het schuine rad met staafjes vind ik leuk, maar ook mogelijk in deze opdracht, aangezien het opzich geen aandrijving nodig heeft. De lift daarentegen wel, en is dus niet mogelijk (op deze manier allesinds).






dinsdag 11 februari 2014

Eerste Ideeën

Spiraalvormige baan



Mijn eerste idee was om een steunbalk in het midden te plaatsen en de knikker in een spiraalvormige baan er rond te laten gaan. Om er variatie in te stoppen kan men middenin de knikker van richting laten veranderen.



De baan kan ook vervangen worden door een opeenvolging van korte staafjes (later aluminium of hout). Deze worden dan onder een kleine hoek geplaatst zodat de knikker niet uit de baan valt.

Inwendige Zigzag Trap

Het idee van een zigzag trap vond ik alvast leuk. Hierbij zou ik staafjes gebruiken diagonaal t.o.v het oppervlak. Deze staafjes moeten bevestigd worden in een wand. Hier echter treedt wel het probleem op dat men de bal niet goed kan bekijken. Dit kan probleem kan eventueel opgelost worden door wanden gedeeltelijk weg te halen. Dat idee lijkt mij toch niet ideaal en zal nog beter moeten  worden uit gewerkt.