donderdag 27 maart 2014

Definitieve Knikkerbaan

Na lange werken, heb ik mijn knikkerbaan kunnen afmaken. In volgende foto's en filmpje kan je het resultaat bekijken:







Gebruikte materialen:

Zo goed als al mijn verbindingen zijn met 'Loctice super glue' (secondelijm) tot stand gekomen. Ik schuurde steeds wel het aluminium goed op met staalwol voor een optimale verbinding. Ik koos bewust voor een secondelijm zodat er niet te veel tijd verloren ging. Indien deze lijm niet zou gewerkt hebben, had ik ook nog tweecomponentenlijm gekocht. Maar ik kwam er snel achter dat dit helemaal niet nodig was en de secondelijm zeer goed werkte. 
Vaak werkte ik ook met een hulpstukje voor het lijmen, zodat er genoeg overlappingsoppervlakte was. De middelste steunpaal heb ik daarnaast nog laten verzinken in de boven- en onderplaat.

Ik merkte snel dat er snel krassen op het aluminium kwamen of dat ze er al op stonden. Ik heb daarom bewust het aluminium (0,5 mm dik) mat gekrast met staalwol.

Voor de onderkanten van de baan gebruikte ik de polystyreenplaat (1 mm dik) omdat deze makkelijk buigbaar is. Daarnaast is het makkelijk deze in bepaalde vormen te knippen.

Voor de randen van de baan, koos ik voor een aluminium latje (2 mm dik, 10 mm breed). Deze kon ik m.b.v. een bankschroef makkelijk buigen om de vorm van de baan te volgen.

Daarnaast gebruikt ik nog tandenstokers (voor de staafjes van het rad) en twee rekkers (bevestigd aan de bewegende schelpjes).

Bewerkingen:
  • Tafelzaag: zagen van multiplex boven- en onderplaat
  • Kolomboormachine: boren van gaten in multiplex en aluminiumplaat
  • Dremel 3000: boren, schuren, slijpen van aluminiumplaat
  • Loctite Super Glue: lijmen van alle verbindingen
  • Staalwol: krassen in aluminium plaat en opschuren voor lijmverbinding.
  • Schuurpapier: alles mooier af te werken.
  • Vijlen: meerder soorten vijlen voor grover schuren dan schuurpapier.



maandag 17 maart 2014

Uitwerken van knikkerbaan (1)

Dit weekend ben ik begonnen met het uitwerken van mijn definitief model. Allereerst werden de boven- en onderplaat gezaagd en geboord. Daarna heb ik de aluminium steunpaal gemaakt. Deze heb ik gebogen en vastgelijmd. Om deze aan de boven- en onderplaat te bevestigen, heb ik een groef gemaakt waar ik hem in zou kunnen vastlijmen:


Vervolgens heb ik de schelpen gemaakt en bevestigd:


Daarna ben ik begonnen aan het bewegende rad en de gebogen plaatjes met rekkers:




dinsdag 4 maart 2014

Prototype testen

Dit verlengd weekend heb ik verder gebouwd aan mijn prototype in karton. Daarna heb ik het ook even getest: